Kielivalinta

Valitse kieli: suomeksi på svenska in english

Haku

 
på svenska
in English
suurenna teksti

Sisältö

 

Ansiotulot

Verotettavat tulot jaetaan ansio- ja pääomatuloihin. Pääomatuloa on varallisuuden tuottama tulo. Kaikki muut tulot ovat ansiotuloa. 

Tavallisimpia ansiotuloja ovat työsuhteen perusteella saatu palkka ja siihen rinnastettava tulo. Myös eläke, työsuhteeseen perustumaton työkorvaus, ansiotuloa oleva käyttökorvaus ja etuus (esim. työttömyyspäiväraha ja tapaturmavakuutuksen päiväraha), ovat ansiotuloja, ne eivät kuitenkaan ole palkkatuloa. 

Niin ikään puukauppaan liittyvä hankintatyön arvo on ansiotuloa, silloin kun metsänomistaja myy maatilan metsää hankintakaupalla. Ansiotulo ei aina liity työn tekemiseen, sillä ansiotuloa on esimerkiksi peitelty osinko.

Elinkeinotoiminnan ja maatalouden tulosta voi osa olla ansiotuloa. Näistä tuloista erotetaan ensin pääomatulo-osuus ja loppuosa verotetaan ansiotulona. Myös yhtymän osakkaan tulo-osuus ja muun kuin pörssiyhtiön maksama osinko jaetaan pääoma- ja ansiotulo-osuuteen. Porotalouden tulosta on ansiotuloa porotalouden hyväksi tehdyn työn arvo.

Ansiotulot verotetaan, erilaisten ansiotulosta tehtävien vähennysten jälkeen, valtionverotuksessa progressiivisen asteikon mukaan. Kunnallis- ja kirkollisverotuksessa ansiotulot verotetaan kunnallis- ja kirkollisveroprosenttien mukaisesti.

© Verohallinto 5.12.2011

Tulosta sivu  |  Facebook  Twitter  Linkedin 

© Verohallinto 5.12.2011